2016 - Campingferie for første gang i 16 år
Forskellige omstændigheder gjorde, at vi i år planlagde at tage på tur med campingvogn. Det skulle vise sig, at være en nem beslutning, der var ved at sende mig ind på den lukkede afdeling.
Vi havde ikke en campingvogn, så det var noget af det første, vi skulle have på plads.
Vi havde en Renault Grand Scenic III, der i sig selv kunne veje totalt over 2 tons. Derfor gik jeg også ud fra, at den kunne trække en del.
1.300 kg.stod der på registreringsattesten og det skulle snart vise sig at være for lidt, Store 18-årige drenge og en far, der heller ikke hører til de mindste (næsten 2 meter høj), satte rammerne for, hvor småt det kunne være.
Utallige indretninger blev gransket. Skulle det være med køjer, enkeltsenge, dobbeltseng, "fransk seng", eller kombinationer af samme?
Drengene var på ingen måde begejstrede for tanken om, at skulle sove i køjesenge igen. Det havde de lagt bag sig for vel omkring 10 år siden. Jeg kunne overtale dem ved at fortælle, at soldater, der som bekendt er ældre end 18 år, også sover i køjesenge. Men begejstrede var de ikke.
Problemet var, at de campingvogne, som så ud til at kunne dække vores behov, også var meget store og vejede alle klart mere, end bilens træk tillod.
Facebook viste sig at være en uvuderlig hjælp i den sammenhæng. Der findes grupper, som alene omhandler camping og ved at spamme en af disse med "dumme spørgsmål", fik vi masser af gode råd og tips fra campister i alle aldre og familiekonstellationer, så vi til sidst kunne vælge den helt rette vogn.
Vi valgte en vogn der var for tung, men kan vejes ned til de 1.300 kg. En vogn på knap 5,5 meter med 2 enkeltsenge og en siddegruppe, som kan laves til en dobbeltseng. Modellen hedder en Adria Adora 542 UP. Vognen stod ved vores lokale Kronjyllands Campingcenter. Vi havde set gode vogne andre steder, men endte altså med at købe lokalt.
Nu er vognen købt. Vi regner med at overtage den i denne uge. Der er masser af udfordringer tilbage, herunder om den overhovedet kan komme ned på p-pladsen bag huset. Derudover følger der et hav af ekstraudstyr med det lige fra fortelt, bestik og service, 12 m2 klikfliser, plæneklipper o.m.a. Det skal vi så også have styr på.
Jeg ser meget frem til ferien i år, hvor vi nu skal prøve noget nyt. Skagen er blevet nævnt som en destination. Verden ligger dog åben med en campingvogn og lur mig om vi ikke også kommer lidt udenlands.
Opdatering. Vognen var alligevel ikke købt. Den viste sig at være for tung, da den havde være på vægten. Købet var umuligt og vi havde en aftale med forhandleren. Derfor kontaktede jeg en sælger af en anden og lettere vogn, som vi tidligere havde kigget på og bad ham om at få vejet vognen.
Samme aften spørger jeg til detaljer om modellen og bliver derefter kontaktet af en bruger, der spørger ind til vognen. Det viser sig at være en vogn, der har en dårlig forhistorie med fugt. Forhandleren havde intet nævnt om dette og jeg blev naturligvis vred.*
Næste dag kontaktede jeg ham og bad ham undlade at veje vognen, da vi på ingen måde ønskede at købe den længere.
Anne og jeg besluttede os derefter for at revidere vores hidtidige strategi. Som helt nye campister med vogn, var vi prisgivet snedige sælgere. Det gjorde det simpelthen for risikabelt at investere ret mange penge i projektet.
Derfor valgte vi at begrænse kravene og bruge et firma, som vi havde tillid til. Hos Kronjyllands Camping havde jeg en god kontakt med sælgeren. Jeg fandt 3 mulige vogne, som de havde til salg. Anne og jeg besøgte firmaet lørdag middag og 1 time senere havde vi købt en Hobby De Luxe 450 UB UF fra 2000 med en del ekstraudstyr. Prisen var lav i forhold til, hvad vi ellers havde kigget på, men vognen levede fuldt ud op til vores nye krav.
Nu kan jeg således sige, at vi er campingvognsejere. :)